Film o Dobriških pericah

Film o Dobriških pericah

V Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu je bil v sredo 14. oktobra primerno predstavljen etnološko-dokumentarni film avtorja Roberta Gaber Perišče v Dobriši vasi – Dobriške perice. Kot je poudaril Robert Gaber, najstarejši zapisi o pranju peric na Slovenskem segajo že v 16. stoletje, v Valvazorjev čas. Perišče ob potoku Lava v Dobriši vasi naj bi nastalo okoli leta 1920, okoli leta 1960 pa so ga razširili in mu dogradili streho. Tudi kasneje, ko so hiše že imele dostop do javnega vodovoda, je še vedno služilo za pranje večjih kosov kmečkega perila. A sčasoma je zaradi vedno bolj razširjenega strojnega pranja začelo izgubljati prvotni namen.
Perice so pomakale kose perila v vodo in z njimi udarjale po betonskem kamnu, po vsaki strani približno desetkrat. Čisto perilo so ovijale z rokami. 
Turistično društvo Petrovče je skupaj z vaščani Dobriše vasi tudi letos poskrbelo za prijetno druženje na perišču. Številnim obiskovalcem so mlade perice prikazale pranje na perišču, pozneje se jim je pridružilo nekaj starejših vaščank, ki so pokazale, kako so prale nekoč. Druženje je bilo popolno, vsi so si bili enotni, da velja s tem nadaljevati tudi v bodoče.
(foto: T. Tavčar)

Skip to content