PGD Drešinja vas

Kontaktne osebe:
Predsednik:
Gregor KOŠEC, tel. 041-783-283
Poveljnik: Franc ZAVAŠNIK ml. 041-206-818
Tajnica: Nataša LOJEN, 070 851 108

 

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO DREŠINJA VAS

Prostovoljno gasilsko društvo Drešinja vas deluje v okviru Gasilske zveze Žalec v kateri deluje več gasilskih društev v občinskih poveljstvih.

Posledica katastrofalnih požarov je bila ustanovitev požarne brambe leta 1914. Njen pobudnik in ustanovitelj je bil kmet Franc KOŠEC, ki je postal tudi prvi predsednik. Pred nabavo ročne brizgalne na vprego z nekaj cevmi, ki so jo nato koristili 38 let, so imeli vaščani na razpolago preprosto protipožarno opremo (vedra, lestev, protipožarne kavlje). Leta 1919 so prostovoljno požarno brambo preimenovali v Prostovoljno gasilsko društvo Drešinja vas. Na sredi vasi so postavili skromen gasilski dom. Med drugo svetovno vojno je društvo delovalo kot požarna vaška straža.

Leta 1964 so predali v uporabo nov sodoben gasilski dom. Kasneje so dogradili še stolp s prostorom za sprejemanje mleka, drvarnico in manjši prizidek ter naknadno še stanovanje za hišnika. Leta 1954 so kupili prvo motorno brizgalno, kateri sledi leta 1968 Rosenbauer. Leta 1969 so dobili prvi gasilski avtomobil IMV, ki so ga leta 1977 zamenjali za novega znamke TAM 60 A5.

Obdaja ga urejen park in športno igrišče. V uporabo in kasneje v lastništvo je dobilo še pritlično stavbo-skladišče, ki jo uporabljajo v različne namene. En del te zgradbe so preuredili v garažo za cisterno. GD Drešinja vas je pobrateno z Dobrovolnim vatrogasnim društvom Gregurovec pri Križevcih na Hrvaškem. V vasi je bilo društvo pobudnik družabnega in kulturnega življenja, izgradnje vodovoda, telefona, asfaltiranja cest in drugo.

 

USTANOVNI ČLANI LETA 1914

Ivan ARNŠEK (BEC), Martin DREV, Andrej GORŠEK, Ivan KOS, Franc KOŠEC, Ivan KVAS, Franc KVEDER, Miha LUŽEVIČ, Andrej MIRNIK, Franc MIRNIK (F.), Franc MIRNIK, Matija MIRNIK, Johan (Ivan) OSET, Franc PRISTOVŠEK, Maks PRISTOVŠEK, Vinko PRISTOVŠEK, Ivan STEPIŠNIK, Franc ŠALEJ, Ivan ŠALEJ, Alojz ŠKORJANC, Franc ŽAGAR, Mihael ŽAGAR, Franc ŽAGER, Ivan ŽAGER, Jakob ŽAGER, Matevž ŽAGER, Miha ŽAGER (J.), Franc ŽAGER, Jakob ŽAGER

Zapisnik je vodil Slavko DERŠEK. Sestanku naj bi prisostvovali še: Matija GOMINŠEK, Karel ROŽANC, Martin POVH, Anza STEPIŠNIK, Maks TRATNIK, in drugi.

Pregled dela društva v letu 2017

Prostovoljno gasilsko društvo Drešinja vas in njeni člani smo bili v letu 2017 izredno aktivni, uspešni in dejavni na različnih področjih. Vsako leto gasilci pričnemo z občnim zborom in obiski občnih zborov sosednjih gasilskih društev in našega pobratenega društva DVD Gregurovec.

Z mladino smo se že v začetku leta pričeli pripravljati in pridno vaditi za tekmovanje v kvizu Gasilske mladine in v vseh tekmovanjih gladko pometli z konkurenco in tako sta se ekipi pionirjev in mladincev udeležili državnega tekmovanja v kvizu, ki je bil 1.aprila 2017 v Šmartnem pri Litiji. Z državnega tekmovanja smo se vrnili z 2. mestom pionirjev in 5. mestom mladincev, na kar smo resnično ponosni.

Uspešno je bila izpeljana razstava velikonočnih dobrot, katero si je ogledalo večje število domačinov in obiskovalcev iz vse Slovenije. Tudi lani ni šlo brez postavitve mlaja, ki smo ga zaključili z druženjem domačinov in manjšo zakusko.

V spomladanskih mesecih smo vse ekipe tako pionirji, mladinci, člani, članice in veterani pričeli z vajami. Člani so se takoj na začetku tekmovalne sezone, kot ekipa prve deseterice iz prejšnjega državnega tekmovanja udeležili kvalifikacij za olimpijado, kjer so z malo smole, zasedli sedmo mesto.

Pionirji, mladinci, člani in članice so se udeleževale ligaških tekmovanj Gasilske zveze Žalec kjer smo bili v vseh kategorijah med najboljšimi. Člani in članice so dosegle skupno 1. mesto, pionirji in mladinci zasedli 2. mesto.

Na občinskem tekmovanju GZ Žalec, so člani osvojili 4. mesto, članice 2. mesto, pionirji 1. mesto, druga ekipa pionirjev je bila 2., mladinci pa so imeli malce smole in so se uvrstili na 6. mesto. Skupek rezultatov so pionirje in mladince pripeljali naprej do regijskega tekmovanja,  potem pa smo si  z vrhunskimi rezultati  pridobili možnost udeležbe na državno tekmovanje, ki bo letos septembra v Gornji Radgoni.

Seveda pa ne smemo ob vsem tem pozabiti še na naše starejše gasilce oz. veterane, ki se vsako leto udeležujejo Društvenih tekem, Tekmovanj GZ Žalec in Pokalnih tekmovanj starejših gasilcev GZ Slovenija in nas razveseljujejo z odličnimi rezultati,  tako so si z 1. mestom na regijskem tekmovanju tudi oni prislužili nastop na državnem tekmovanju v Gornji Radgoni.

Letos smo že tradicionalno izvedli 5. gasilsko tekmovanje za Pokal Drešinje vasi, ki je bilo hkrati tudi 1. tekmovanje članske lige GZ Žalec. Prvič pa smo letos pripravili tudi tekmovanje za starejše gasilce, ki je bilo odlično obiskano.

Leto 2017 je bilo kar se tiče intervencije v našem okolišu zelo mirno, saj nismo zabeležili nobene intervencije. Smo se pa udeležili intervencij v sosednjih društvih. Tako po novem letu smo šli na pomoč gasilcem v Studence pri Ponikvi pri požaru stanovanjske hiše. Sodelovali smo na intervencijah pri požaru kuhinje v Arji vasi, požaru zadružnega doma na Ponikvi, udaru strele v Dobriši vasi. Sodelovali smo v iskalni akciji pogrešane osebe iz Petrovč proti koncu leta pa nam je še ponagajal veter,  kjer smo v Drešinji vasi odstranjevali podrto Drevo.

Da pa bi intervencije potekale nemoteno in strokovno smo se v društvu tudi izobraževali. Izvedli smo društveno vajo, imeli smo interno usposabljanje za delo z motorno žago za obrezovanje vej, prav tako usposabljanje IDA v Pekrah. Sodelovali smo tudi na vaji PGD Dobriša vas – Petrovče v podjetju Matjaž.

V mesecu oktobru smo pripravili dneve odprtih vrat gasilskega društva s kostanjevim piknikom. Takrat smo tudi poskrbeli da se notranjost in okolica gasilskega doma počisti in pripravi na zimske mesece.

Leto pa smo kot vsako leto zaključili z razstavo jaslic, ki jo pripravljamo v Gasilskem domu, na kateri je sodelovalo kar 45 raztavljalcev iz bližnje in širše Savinjske doline pa tudi od drugod.

 

Skip to content