Pohodništvo

Program POHODNIŠTVA 2020

POHODI 2019

Z oktobrom smo zaključili s pohodi v letu 2019. Zapeljali smo se na Svetino in se najprej ustavil na Alminem domu. Od tam pa peš nekateri čez Grmado na Celjsko kočo, drugi pa direktno na Celjsko kočo. Na Celjski smo se sprehodili tudi po gozdni in gobarski učni poti. Lepo sta urejeni in vredni pozornosti. In zaključek seveda v Hotelu Celjska koča na odličnem kosilu po lastni izbiri. Bilo je lepo, vreme sončno, naša analiza pohodov za leto 2019  pa je pokazala, da smo bili zadovoljni z njimi in se že veselimo pohodov v prihodnjem letu 2020

Pohod na Rifnik

Septembra smo se pohodniki DU Petrovče namenili v Šentjur. Z lokalnim vodnikom Ivanom  Stražejem smo se mimo gradu Reichenek (Anderburg) povzpeli na Rifnik, kjer smo si ogledali najstarejšo arheološko najdbo urbane poselitve v Sloveniji. V Šentjurju je bila megla, Rifnik pa nas je pričakal osvetljen s sončnimi žarki. Bilo je čarobno in zanimivo.

Marsikdo je za ta dragoceni arheološki biser izvedel prvič. Zadovoljni smo se med vinogradi vrnili v Šentjur in se v Gostilni Bohorč podkrepili z okusno malico.  Vodniku Ivanu, prekaljenemu markacistu PD Šentjur hvala za zanimivo in kvalitetno vodenje.

AVGUSTOVSKI POHOD NA BRINJEVO GORO NAD PREVALJAMI

Pohodniku našega društva smo se 6. avgusta povzpeli na Brinjevo goro nad Prevaljami (723 m nv). Pri vzponu po prisojnem pobočju smo se povzpeli 355 višinskih metrov.

Tik pod vrhom je 14 postaj Križevega pota, ki ga prikazujejo iz lesa izrezljane lesene podobe. Na vrhu je mala cerkvica s prijetnim prostorom za počitek.

Po povratku smo si v Prevaljah v gostilni Krištan uživali v hrani po lastni izbiri. Pot nas je vodila še v zgornji del Mežiške doline.

Vodil nas je naš član, sicer rojeni Črnjan Frenk Trost in nam pokazal Žerjav, kjer je bil nekoč rudnik in talilnica svinca in cinka,

v nadaljevanju pa smo si ogledali središče Črne na Koroškem z rudarskim muzejem na prostem in Plečnikovim spomenikom žrtvam 1. in 2. svetovne vojne.

Preko Slemena in Šoštanja smo se vračali domov polni vtisov s Koroške.

Ivo Kolar,
DU Petrovče

 

JULIJSKI POHOD NA KOPE S HOLCARIJO

Pohodniki DU Petrovče smo se 9.julija odpravili na pohod na Kope. Bilo nas je 50, avtobus je bil zaseden v celoti. Na Kopah nas je pričakal holcer Toni.

Pohodniki smo se povzpeli na Veliko Kopo, kjer je zdravilni park z energetskimi točkami, in od koder je čudovit pogled na okoliške planine.

Ustavili smo se tudi pri Orlovem jezeru, ki v zimskem času služi kot vodna rezerva za umetno zasneževanje smučišč.

Po povratku je sledil humoristični šov Holcerija, ki obuja nekdanjo pomembno panogo holcarijo na Pohorju. Nasmejali smo se navihanima gozdarjema,

si ogledali diaprojekcijo, na koncu pa so se naši člani pomerili v gozdarskih opravilih – žaganju s »cug« žago in zabijanju žebljev.

Z odličnim pohorskim loncem in sladico smo zaključili prijetno druženje na Kopah.

Ivan Kolar, DU

 

POHOD OB KAMNIŠKI BISTRICI

Pohodniki Društva upokojencev Petrovče smo se junija odpravili na pohod ob Kamniški Bistrici. Pot po Koželjevi poti ob Kamniški Bistrici  je speljana ob strugi z namenom, da občudujemo turkizno barvo Kamniške Bistrice, ki se v ozki dolini prebija med kamenjem in tesnmi od izvira navzdol.

                                         

Mestoma je bila pot zahtevna zlasti na delih, kjer je hudourniška voda odnesla pot ob strugi, in se je bilo potrebno vzpeti po strmi poti na pobočju ob Bistrici. Največji vtis na nas je naredila ozka soteska Malega in Velikega Predaslja, kjer teče Kamniška Bistrica v ozki, par metrov široki kamniti soteski 15 oziroma 30 metrov pod nami. Impozantno, res, in vredno naporov našega pohoda. Pri planinskem domu v Kamniški Bistrici smo občudovali še  izvir Kamniške Bistrice, in se na senčnem vrtu doma okrepčali s hrano in pijačo- Na poti domov smo si na hitro ogledali staro mestno jedro Kamnika z Malim gradom. Tudi brez postanka na Trojanah ni šlo.

Darka Domitrovič

 

 

 

PROGRAM POHODNIŠTVA  DRUŠTVA UPOKOJENCEV PETROVČE V LETU 2019

 V letu 2019 bo program pohodništva temeljil na pohodih, ki bodo prilagojeni zmožnostim čim večjemu številu  članov in se ga udeležiti  ter tudi občutit na lastni koži, ki ne bo prehud za premagovanje vzpetin. Pomembno je, da se s pohodi krepi zdravje, medsebojni odnosi in veselo druženje. Poudarek bo na opremi, ki se zahteva zaradi varnosti vsakega posameznika. To pa so pohodni čevlji in palice ter osebna zdravila, ki jih ima vsak posameznik od zdravnika predpisana.

  1. APRIL 2019 – DOLENJSKA

Pohod na Miklavža na Gorjancih 964m v.r. 142m.Smer poti je Petrovče AC – Novo Mesto smer Metlika za planinski dom Gospodična od tu je dobro uro zmerne hoje pod vodstvom vodiča.Preskrba bo na PD Gospodična.

 

  1. MAJ 2019 – KOROŠKA

Pohod na Brinjevo goro 723 m v.r. 339 m. Smer poti je Petrovče – Prevalje – AP Gostilna Krištan, od tu je  1 ura zmerne hoje pod vodstvom vodiča. Preskrba v Gostilni Krištan? V Prevaljah

 

  1. JUNIJ 2019 – KS PETROVČE
    Pohod po poteh KS Petrovče v organizaciji Petrovčevanja

 

  1. JUNIJ 2019 – KAMNIŠKE PLANINE

Pohod na Dom v Kamniški Bistrici 601 m v.r. 200m. Smer poti je Petrovče – Kamnik – Iverje in nadaljujemo po dolini Kamniške Bistrice do Koželjeve poti pod vodstvom vodiča. Preskrba na domu?

 

  1. JULIJ 2019 – KOZJANSKO

Pohod na Rifnik 568 m v.r.288 m

Smer poti je Petrovče – Dramlje – Šentjur – Šentrupert in nadaljujemo v smeri ostalin gradu Reichenek. Pod vodstvom vodiča. Preskrba bo na Turistični kmetiji Žurej pri Slivniškem jezeru.

 

  1. AVGUST 2019 – PRIMORSKA

Pohod na planinski Dom na Čavnu 1242 m v.r. 340 m

Smer pohoda je Petrovče – Ajdovščina – Predmeja in nadaljujemo pot do planinskega doma na Čavni. Pot je zmerna ne zahtevna in traja v eno smer cca 1,15 ure pod vodstvom vodiča.

Preskrba bo na domu.

 

  1. OKTOBER 2019 – ZASAVSKO HRIBOVJE

Pohod na Paški Lipovec 790 m v.r. 229 m

Smer pohoda je Petrovče – Trojane – Lipovec. Pot je lahka in traja 1,30 h ob vodenju vodiča.

Preskrba, ker na Lipovcu ni doma, je le bivak, zato bo preskrba v Gostilni Trojane.

Idejni program se lahko še dopolni ali spremeni vse do občnega zbora v mesecu februarju.                                                                                                                                                 

Pripravil:                                                                                                                                                   Tone Zdolšek

 

 

Pohod na Krim v torek 9. oktobra 2018

Zbralo se nas je kar lepo število pohodnikov na običajnem mestu KZ Petrovče – 48 pohodnikov. Razveseljivo je bilo ugotoviti, da je bilo tudi nekaj novih obrazov , kar se redko kdaj zgodi. Vreme ni  bilo najbolj prijazno, bilo je megleno, ki nas je spremljalo ves čas pohoda na Krim in je trajalo vse do odhoda ob 14 uri. Tone je naročil »odhod« in avtobus  je krenil proti Ljubljani. Kot je običajno, da Tone zaželi vsem srečno vožnjo in veselo druženje, vedno pa pozabi, da imamo sendviče in pijačo s seboj.

Sonce se je trudilo z nami, da bi prodrlo meglo, vendar ni uspelo. Gostoljubne delavke doma so nam pripravile in postregle okusno joto s krajnsko in s sladico štruklje. Vzdušje pohodnikov je bilo prešerno, zato je imel Ivo veliko dela s fotografiranjem zanimivih detajlov in razpoloženja.

Turobnost sva z Darko želela pregnati z obiskom ljubljanskega gradu, vendar je naju prehitel Jure z novico, da v Ljubljani ni nič boljše. Ostalo nam je še tradicionalni obisk Trojan, kjer se porazdelimo v več skupin, prva predstavlja WC, druga sladoled, tretja krofi in četrta šank.

»Šef pohoda«  je določil, da je čas odhoda ob 18. uri in to se je tudi zgodilo, čeprav ne radi, ker se je sonce pokazalo, katerega uživanje je bilo željeno zaradi poslavljanja od poletja in ker je bil to zadnji pohod v letošnjem letu. Vožnja proti domu je potekala kot vsaka vožnja. Zadovoljstvo nad preživetim pohodom  je sledila zahvala, tudi šoferju za prijetno in varno vožnjo. Slovo od preživetega dne je, bil kar nekam nemiren zaradi spoznanja, da nam kar prehitro minevajo dnevi, vendar napovedano družabno srečanje sv. Martina v novembru nas bo okrepilo, da še ni konec veselja in druženja.

             

                                                                                                               

Vodja pohoda in izletov
Tone Zdolšek

                                                                                                                             

Peti ali 107. pohod je bil organiziran 12. septembra po Tolminskih Koritih. Pohoda se je udeležilo 40 pohodnikov. Pot nas je vodila po soteski reki Tolminki mimo hudičevega mostu s katerega meri višina od mostu do reke 60 m.

                              

Vodič ki je vodil pohod nam je pojasnil o vseh mogočih trenutkov nastanka korit in vseh ostalih človeških in naravnih zgodb, ki se pletejo okoli te prelepe soteske ki krasi mesto Tolmin in samo Slovenijo.

 

Vtisi s pohoda članov Društva upokojencev Petrovče na »Cankarjevo« Planino nad Vrhniko

Lepo jutro je obetalo, da bo dan polno užitkov in sproščenega pričakovanja, kaj nam je pohodnikom Društva upokojencev Petrovče pripravil Tone Zdolšek vodja pohodništva in izletništva za pohod na Vrhniko in njeno okolico. DU Petrovče za delovanje vsako leto pripravi bogat program delovanja, ki ga potrdi Občni zbor društva. Tako je v tem programu pohodništva in izletništva za mesec maj določeno, da se organizira pohod na Planini nad Vrhniko.

Tajnica Irena Pečnik pripravi vse administrativne podatke, kot so prijave in plačila za prevoz in imenski seznam pohodnikov in koncu še obračun vseh stroškov pohoda. Vse to je pregledno in zaupanja vredno.

Priprave so potekale kot po maslu. Seveda je prvo na vrsti malica. Za to poskrbi vedno Jože Glinšek, ki jo naroči pri Mercatorju v Žalcu. Brez malice ni mogoče oditi na pohod, kajti to je zakon pri tej sekciji.

 Zapeljali smo se proti Ljubljani. Med vožnjo nam je Tone, vodja pohoda, tako kot vedno predstavil potek poti in kratek oris Vrhnike. letos je podan posebni poudarek  ob stoti obletni smrti našega velikega pisateljskega uma, Ivana Cankarja, ki se je rodil 10.maja 1876 na Vrhniki. Njemu in slovenski kulturi v čast je letošnje leto razglašeno za Cankarjevo leto.

Ob napovedanem času smo se našli na dogovorjenem mestu točno ob 9:30 uri. Tam nas je pričakal vodič Milan Jerman, ki se ni pustil imenovati gospod, kar smo kmalu ugotovili, da dejansko ni gospod. Prišel je čas za nepogrešljivo malico, kar ne predstavlja nič drugega, kot velika žemlja s salamo in sirom in mala plastenka vode ali piva. Milan je takoj pokazal svoje atribute, kako se streže ljudem.  Njegova družabnost in sproščenost nas je ohrabrila in nam dala potrebnega adrenalina za pohod.

Z Milanom sva se dogovorila, da je načelu 50 članske kolone on, od zadaj pa jaz. Izbrali smo pot na Maln, ki je primernejša za nas upokojence. Pot je bila zlagoma strma, sicer pa zelo urejena in varna. Vodič Milan je takoj na začetku pokazal obzirnost in spoštljivost do starejših upokojencev, saj bilo med njimi kar nekaj osemdeset in sedemdeset letnikov. Prispeli smo do prve klopi, do »županove klopi«. Tu smo imeli krajši počitek, kar je Milan izkoristil za pogovor in predstavitev posebnosti in zanimivosti klopi in okolice. Pot smo nadaljevali naprej in pokazalo se je, da se je kolona začela delati s presledki. Lej ga vraga kmalu se je pokazalo, da nismo samo mi takšni, ki delamo presledke, saj so bil že davno pred nami tudi drugi pohodniki. To je tudi PD Vrhnika ugotovilo in zato postavilo klop za »zmatrance«.

 

Pot nas je vodila do vrha planine. Milan nam je med potjo vse pogosteje opisoval zanimivosti o novi koči, ki jo končujejo za 10.maj, torej ob rojstvu njihovega Ivana Cankarja. Ob pogledu okoli sebe na stolp, dom, oprema doma in vse ostalo, človek dobi občutek, da je vse to prežeto s Ivanom Cankarjem.

Vodič Milan nam je opisoval, kako so gradili dom in koliko naporov je bilo vloženih, da so dom zgradili in kdo vse je sodeloval pri financiranju in delu.  To so to bili člani društva, podjetja, ljubitelji gora, občina in drugi. Polmilijonska investicija za društvo pomeni velik uspeh in velika odgovornost za upravljanje s takšnim premoženjem.

Podobno kalvarijo smo tudi mi prehodili tudi v našem društvu, ko smo gradili lastne upravne prostore, gostinski lokal in rekreacijski center z brunarico in športnimi objekti. Danes uživamo sadove dela bivšega in sedanjega vodstva in generacij naših članov. Upravljanje s premoženjem ni lahko, srečo imamo, da nam je občina naklonjena že nekaj časa.

Ob priliki desetletnice 2004 – 2014 praznovanja vaših »Zimzelenčkov« nam je ga. Elica poslala monografijo desetletnega delovanja vašega društva. Zato ob tej priliki vašega praznovanja in  ob otvoritvi novega doma zaželimo veliko prijetnih uric, veselja in oddiha ter varnih korakov v novem in varnem domu.

Posebej se želimo zahvaliti gostinskemu osebju, ki nas postregla z okusno obaro in vrhniškimi štruklji. Zanimivo je, da nam je stregel tudi vodič Milan. Cena za postrežbo je tudi bila solidna. Hvala za vaše gostoljubje in čudovito druženje pri vas. Imeli smo se lepo!

S  R  E  Č  N  O

Vodja pohodov in izletov                                                                                         Predsednica DU Petrovče

Tone Zdolšek                                                                                                               Darka Uranjek Domitrovič

 

FOTO: Ivan Kolar

 

 

 

 

Skip to content