Pohodništvo

Pohod na Krim v torek 9. oktobra 2018

Zbralo se nas je kar lepo število pohodnikov na običajnem mestu KZ Petrovče – 48 pohodnikov. Razveseljivo je bilo ugotoviti, da je bilo tudi nekaj novih obrazov , kar se redko kdaj zgodi. Vreme ni  bilo najbolj prijazno, bilo je megleno, ki nas je spremljalo ves čas pohoda na Krim in je trajalo vse do odhoda ob 14 uri. Tone je naročil »odhod« in avtobus  je krenil proti Ljubljani. Kot je običajno, da Tone zaželi vsem srečno vožnjo in veselo druženje, vedno pa pozabi, da imamo sendviče in pijačo s seboj.

Sonce se je trudilo z nami, da bi prodrlo meglo, vendar ni uspelo. Gostoljubne delavke doma so nam pripravile in postregle okusno joto s krajnsko in s sladico štruklje. Vzdušje pohodnikov je bilo prešerno, zato je imel Ivo veliko dela s fotografiranjem zanimivih detajlov in razpoloženja.

Turobnost sva z Darko želela pregnati z obiskom ljubljanskega gradu, vendar je naju prehitel Jure z novico, da v Ljubljani ni nič boljše. Ostalo nam je še tradicionalni obisk Trojan, kjer se porazdelimo v več skupin, prva predstavlja WC, druga sladoled, tretja krofi in četrta šank.

»Šef pohoda«  je določil, da je čas odhoda ob 18. uri in to se je tudi zgodilo, čeprav ne radi, ker se je sonce pokazalo, katerega uživanje je bilo željeno zaradi poslavljanja od poletja in ker je bil to zadnji pohod v letošnjem letu. Vožnja proti domu je potekala kot vsaka vožnja. Zadovoljstvo nad preživetim pohodom  je sledila zahvala, tudi šoferju za prijetno in varno vožnjo. Slovo od preživetega dne je, bil kar nekam nemiren zaradi spoznanja, da nam kar prehitro minevajo dnevi, vendar napovedano družabno srečanje sv. Martina v novembru nas bo okrepilo, da še ni konec veselja in druženja.

             

                                                                                                               

Vodja pohoda in izletov
Tone Zdolšek

                                                                                                                             

Peti ali 107. pohod je bil organiziran 12. septembra po Tolminskih Koritih. Pohoda se je udeležilo 40 pohodnikov. Pot nas je vodila po soteski reki Tolminki mimo hudičevega mostu s katerega meri višina od mostu do reke 60 m.

                              

Vodič ki je vodil pohod nam je pojasnil o vseh mogočih trenutkov nastanka korit in vseh ostalih človeških in naravnih zgodb, ki se pletejo okoli te prelepe soteske ki krasi mesto Tolmin in samo Slovenijo.

 

Vtisi s pohoda članov Društva upokojencev Petrovče na »Cankarjevo« Planino nad Vrhniko

Lepo jutro je obetalo, da bo dan polno užitkov in sproščenega pričakovanja, kaj nam je pohodnikom Društva upokojencev Petrovče pripravil Tone Zdolšek vodja pohodništva in izletništva za pohod na Vrhniko in njeno okolico. DU Petrovče za delovanje vsako leto pripravi bogat program delovanja, ki ga potrdi Občni zbor društva. Tako je v tem programu pohodništva in izletništva za mesec maj določeno, da se organizira pohod na Planini nad Vrhniko.

Tajnica Irena Pečnik pripravi vse administrativne podatke, kot so prijave in plačila za prevoz in imenski seznam pohodnikov in koncu še obračun vseh stroškov pohoda. Vse to je pregledno in zaupanja vredno.

Priprave so potekale kot po maslu. Seveda je prvo na vrsti malica. Za to poskrbi vedno Jože Glinšek, ki jo naroči pri Mercatorju v Žalcu. Brez malice ni mogoče oditi na pohod, kajti to je zakon pri tej sekciji.

 Zapeljali smo se proti Ljubljani. Med vožnjo nam je Tone, vodja pohoda, tako kot vedno predstavil potek poti in kratek oris Vrhnike. letos je podan posebni poudarek  ob stoti obletni smrti našega velikega pisateljskega uma, Ivana Cankarja, ki se je rodil 10.maja 1876 na Vrhniki. Njemu in slovenski kulturi v čast je letošnje leto razglašeno za Cankarjevo leto.

Ob napovedanem času smo se našli na dogovorjenem mestu točno ob 9:30 uri. Tam nas je pričakal vodič Milan Jerman, ki se ni pustil imenovati gospod, kar smo kmalu ugotovili, da dejansko ni gospod. Prišel je čas za nepogrešljivo malico, kar ne predstavlja nič drugega, kot velika žemlja s salamo in sirom in mala plastenka vode ali piva. Milan je takoj pokazal svoje atribute, kako se streže ljudem.  Njegova družabnost in sproščenost nas je ohrabrila in nam dala potrebnega adrenalina za pohod.

Z Milanom sva se dogovorila, da je načelu 50 članske kolone on, od zadaj pa jaz. Izbrali smo pot na Maln, ki je primernejša za nas upokojence. Pot je bila zlagoma strma, sicer pa zelo urejena in varna. Vodič Milan je takoj na začetku pokazal obzirnost in spoštljivost do starejših upokojencev, saj bilo med njimi kar nekaj osemdeset in sedemdeset letnikov. Prispeli smo do prve klopi, do »županove klopi«. Tu smo imeli krajši počitek, kar je Milan izkoristil za pogovor in predstavitev posebnosti in zanimivosti klopi in okolice. Pot smo nadaljevali naprej in pokazalo se je, da se je kolona začela delati s presledki. Lej ga vraga kmalu se je pokazalo, da nismo samo mi takšni, ki delamo presledke, saj so bil že davno pred nami tudi drugi pohodniki. To je tudi PD Vrhnika ugotovilo in zato postavilo klop za »zmatrance«.

 

Pot nas je vodila do vrha planine. Milan nam je med potjo vse pogosteje opisoval zanimivosti o novi koči, ki jo končujejo za 10.maj, torej ob rojstvu njihovega Ivana Cankarja. Ob pogledu okoli sebe na stolp, dom, oprema doma in vse ostalo, človek dobi občutek, da je vse to prežeto s Ivanom Cankarjem.

Vodič Milan nam je opisoval, kako so gradili dom in koliko naporov je bilo vloženih, da so dom zgradili in kdo vse je sodeloval pri financiranju in delu.  To so to bili člani društva, podjetja, ljubitelji gora, občina in drugi. Polmilijonska investicija za društvo pomeni velik uspeh in velika odgovornost za upravljanje s takšnim premoženjem.

Podobno kalvarijo smo tudi mi prehodili tudi v našem društvu, ko smo gradili lastne upravne prostore, gostinski lokal in rekreacijski center z brunarico in športnimi objekti. Danes uživamo sadove dela bivšega in sedanjega vodstva in generacij naših članov. Upravljanje s premoženjem ni lahko, srečo imamo, da nam je občina naklonjena že nekaj časa.

Ob priliki desetletnice 2004 – 2014 praznovanja vaših »Zimzelenčkov« nam je ga. Elica poslala monografijo desetletnega delovanja vašega društva. Zato ob tej priliki vašega praznovanja in  ob otvoritvi novega doma zaželimo veliko prijetnih uric, veselja in oddiha ter varnih korakov v novem in varnem domu.

Posebej se želimo zahvaliti gostinskemu osebju, ki nas postregla z okusno obaro in vrhniškimi štruklji. Zanimivo je, da nam je stregel tudi vodič Milan. Cena za postrežbo je tudi bila solidna. Hvala za vaše gostoljubje in čudovito druženje pri vas. Imeli smo se lepo!

S  R  E  Č  N  O

Vodja pohodov in izletov                                                                                         Predsednica DU Petrovče

Tone Zdolšek                                                                                                               Darka Uranjek Domitrovič

 

FOTO: Ivan Kolar

 

 

 

 

Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.